شواهد تاريخي نشان ميدهد كه داستان كاغذ از شرق دور كه امروز سرزمين چين ناميده ميشود، آغاز شده است. در ايران، اولين بار در سال 1313 شمسي، كارخانهی مقواسازي با استفاده از كاغذهاي باطله، شروع به كار تهيهی مقوا نمود. امروزه، كارخانجات كاغذسازي پارس در هفت تپهی خوزستان و چوب و كاغذ ايران (چوكا) در گيلان، با تكنولوژي مدرن، به تهيهی كاغذهاي با كيفيت، مشغول هستند. در این مقاله به بررسی انواع کاغذ و کاربردهای آن در صنایع مختلف میپردازیم.
آشنايي با انواع كاغذ
براي تهيه كاغذ از مواد سلولزي زير ميتوان استفاده نمود:
- ساقه گياهان با الياف بلند نظير كتان و پنبه
- گياهان ديگري با الياف كوتاه، مانند گندم، جو، كنف و …
- درختان داراي برگهاي سوزني و الياف بلند، مانند كاج
- درختان با برگ پهن و الياف كوتاه مانند چنار
- انواع كاغذهاي باطله و مقواي كهنه و خرده چوب
- الياف موجود در تفالهی نيشكر
به طور كلي، با استفاده از مواد ذكر شده ميتوان انواع مقوا و كاغذهاي متنوع نظير کاغذ روغني، صافي، خوشبو، صنعتي، كاغذهاي تحرير براي خوشنويسي و … را تهيه نمود. لازم به ذکر است با اين كه بيش از 3000 نوع كاغذ در صنايع مختلف به كار ميروند اما به طور كلي، كاغذ و مقواها به چهار دستهی اصلي تقسيم ميشوند که عبارتند از:
كاغذ و مقواي گرافيكي
این دسته از کاغذ و مقواها بیشتر در صنایع چاپ مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به برخی از انواع کاغذ و مقواهای گرافیکی اشاره می کنیم:
كاغذ چاپ و تحرير
كاغذ تحرير و چاپ (Writing and Printing paper) به دو صورت پوششدار و بدون پوشش شناخته شده و آنچه در بازارهاي كشور ما بيشتر به چشم ميخورد، نوع بدون پوشش آن است. در واقع این كاغذ همان كاغذي است كه هنگام نوشتن روي آن، مركب به حفرههاي كاغذ نفوذ كرده و نوشتهها روي آن، خدشهدار به نظر ميرسند.
انواع كاغذ تحریر و چاپ، به طور گسترده در چاپ انواع مجله، سررسيد، كاغذهاي كپي و … استفاده میشوند. توليد كنندههاي عمده اين نوع كاغذ، كشورهاي كره جنوبي، اندونزي، چين و مالزی محسوب میشوند و با كيفيتترين كاغذهاي تحرير نیز كاغذ و مقواي گلاسه و مقواي پشت طوسي و سفید هستند.
كاغذ و مقواي گلاسه
كاغذ گلاسه، کاغذ چاپي است که با کاغذهای تحریر معمولی تفاوتهای بسیاری دارد. این کاغذ دارای پوشش دو رو، كيفيت بالا در ساخت، سطح صاف و بسیار هموار و وزن نسبتاً زياد است. در حالی که کاغذ تحریر معمولی فاقد این ویژگیها میباشد.
براي تهيهی كاغذ گلاسه، پس از تهيهی كاغذ تحرير معمولی، روي سطح آن را با لايههايي از تركيبات پلاستيك و نشاسته، ميپوشانند. به اين ترتيب، حفرههاي موجود روي سطح كاغذ تحرير معمولي، از تركيبات ذکر شده پر ميشود، در نتيجه كيفيت چاپ روي كاغذ گلاسه به طور چشمگيري بالا ميرود. از طرفي به دليل استفاده از لايهی پلاستيك، كاغذ گلاسه در برابر خيس شدن و رطوبت مقاومت بالايي از خود نشان میدهد.
همچنین اين كاغذ به دليل وضوح تصاوير تك رنگ و چند رنگ، در صنعت چاپ استفاده فراواني دارد. از آنجا كه مقوا گلاسه معمولاً از مقوا پشت طوسي، كيفيت بالاتري دارد، براي جعبههاي كادویی و بستهبنديهاي بهداشتي و دارويي، استفاده ميشود.
اين مقوا براي چاپ انواع كاتالوگ، مجله، بروشور، منوی رستوران، كارت ويزيت، سررسيد و … بهترين گزينه به شمار ميآيد. كاغذ گلاسه در دو نوع مات و براق به فروش ميرسد و برندهاي برتر توليد كنندهی كاغذ و مقواي گلاسه از كشورهاي كره جنوبي، چين و اندونزي هستند.
همچنین بخوانید: ابعاد کاغذ A0 تا A8
مقواي پشت طوسي و سفيد
مقواي پشت طوسي در حقيقت يك كاغذ ضخيم، با كيفيت و دارای يك طرف سفيد است که در صنعت چاپ جعبه، بستهبندي و ساخت جعبه كفش، تبليغات و … به کار میرود.
برای ساخت كاغذ دوپلكس طوسی سفید، از ورقههاي مقوا به صورت دولايه با صفحههاي مرطوب که به يكديگر چسبانده ميشوند، استفاده میگردد. رول مقواي پشت طوسي و سفيد در وزنهاي بالاي 180 گرم به بازار عرضه ميشود.
از ويژگيهاي اين نوع مقوا ميتوان به شفافيت زياد، قابليت چاپ بالا و سختي يا نرمي زياد آن اشاره نمود. علاوه بر رول مقواي پشت طوسي، اين مقوا به صورت شيت يا بند هم به بازار عرضه ميگردد. پر مصرفترين اين بستهها، متناسب با سفارش كارخانه، وزنهای 230، 250، 280 و 350 گرم هستند که معمولا بیشترین عرضه را به بازار دارند. معمولاً سايزبندی رولهاي مقواي پشت طوسي به صورت 70، 80، 90، 100، 110، 120، 130 و 140 است. اين مقوا هنگام عرضه به بازار مصرف در پالت و لايه فيلمهاي پلاستيكي، بستهبندي ميشود.
مقواي پشت طوسي و سفيد، از كشورهاي كره جنوبي، چين و اندونزي به كشور ما وارد ميشود. برندهاي كرهاي مقواي پشت طوسي در ایران به اژدها، هانسول، ببري، اسبي و پاندا معروف هستند و برندچيني اين نوع مقوا، لينمن نام دارد.
كاغذ روزنامه
يكي از كاغذهاي پرمصرف ولی بی کیفیت، كاغذ روزنامه است. اين نوع كاغذ از تفاله چوب، بدون هيچ کار مکانیکی ارزشمندی که سبب ایجاد تغيير در این تفالهها شود، تهيه ميگردد. مقاومت اين نوع كاغذ در برابر نور كم است و قیمت پایین و شكنندگی بالا، از ویژگیهای بارز کاغذ روزنامه میباشد.
معمولا تصاویر چاپ شده روی کاغذ روزنامه، واضح نیستند؛ زیرا این کاغذ دارای سطحی پر از حفره است که هنگام چاپ، جوهر به درون این حفرات وارد میشود و تصاویر را مخدوش مینماید. البته، اگر كاغذ روزنامه از خمير اوليه چوب توليد شود، در اين صورت، چاپ تصاوير روي روزنامه با وضوح بيشتري همراه خواهد بود.
از كاغذ روزنامه ميتوان براي طراحيهاي اوليه که برای طراحی آنها، به سایزی بزرگتر از کاغذهای معمولی نیاز است، استفاده نمود. معمولاً طراحان با استفاده از مداد شمعي يا مداد ذغالي، طرحهای اولیه خود را روی روزنامه پیاده مینمایند. این نوع كاغذ به رنگ فيلي تهيه ميشود و از نظر مقاومت و کشش در دستگاه چاپ، برای چاپ روزنامه و مجله مناسب است.
كاغذ فانتزي
اين نوع كاغذها معمولاً دركشورهاي ايتاليا، چين و كره توليد و به اقصي نقاط جهان صادر ميشوند. کاغذهای فانتزی براي پوشاندن گل، كادو و هديه، زيبا و مناسب هستند و علاوه بر این، براي تهيهی كتابها، دفترچه بانكی، گواهينامه، تقويمهاي درجه يك، كارت تبريك و كارت دعوت و … هم مورد استفاده قرار میگیرند.
از انواع كاغذ فانتزي ميتوان به كاغذ فابريانو اشاره نمود. اين كاغذ از نوع كاغذهاي داراي بافت بوده و در انواع معمولي، چكشي، صدفي و مويي موجود است. كاغذ كتان نيز از كاغذهاي فانتزي ارزانتر به شمار ميآيد و در انواع كتان كبريتي، كتان ايتاليا، كتان آمباس و كتان كهلر آلمان در بازار موجود است.
مقواي بسته بندي
بستهبندی کالاها، در صنایع مختلف همواره از اهمیت بسیاری برخوردار است. از مهمترین کاغذهای بستهبندی میتوان به كاغذ تاپ وايت اشاره کرد. انواع مقوای مناسب برای بستهبندی، به دلیل تنوع زیاد انواع کالاها، میتوانند در دستههای مختلفی جای گیرند که عبارتند از:
كاغذ صنعتي- كرافت
كاغذ كرافت، كاغذي با مقاومت زياد است كه از سولفات خمير پالپ تهيه ميشود. كاغذهاي صنعتي از آنجا كه با دوام هستند، براي بستهبندي مورد استفاده قرار میگیرند. این مقواها و کاغذها به صورت جعبه، كارتن و پاكت (کرافت) به كار برده ميشوند. از جمله مهمترین کاغذها برای ساخت کارتن و جعبه، كاغذ فلوتينگ است.
رنگ این کاغذها الزاماً سفید نیست و در رنگهاي سفيد و قهوهاي موجود هستند. تنوع كاغذهاي صنعتي بسيار زياد است و این کاغذها داراي بيشتر از يكصد نوع تركيب هستند که در ورقهاي سه لايه و پنج لايه با نام كاغذ كرافت، مقواي كرافت و مقواي خشن در انواع مختلف، به بازار عرضه میشوند. اما به طور کلی این نوع از کاغذها از نظر کشور تولید کننده به دو نوع سوئدي و ايراني تقسیم میشوند.
موارد کاربرد کاغذهای صنعتی بسیار زیاد است ولی بیشتر براي توليد كارتن، پاكت سيمان و ساك كاغذي مورد استفاده قرار ميگيرند.
كاغذ پوستي
اين كاغذ، نوعي كاغذ نازك، نيمه شفاف و سفيد رنگ است که يك طرف آن به صورت روغني بوده و در كشيدن الگو در خياطي، چاپ و بستهبندي كاربرد دارد.
كاغذهاي بهداشتي
با پیشرفت تکنولوژی در همه زمینهها، در صنعت کاغذسازی نیز پیشرفتهای عظیمی به وجود آمده است. تولید کاغذهای بهداشتی، یکی از این پیشرفتهای بزرگ در امر ارتقای بهداشت به شمار میآید. اين نوع كاغذها نسبت به کاغذهای معمولی، داراي روكشهای اضافي هستند. این روکشها به گونهای طراحی شدهاند که از آلوده شدن مواد داخل مقوا و کاغذ، جلوگيري ميكنند.
از اين كاغذها و مقواها براي بستهبندي مواد غذايي و آرايشي استفاده میشود. هنگام تولید این کاغذها، از مراحل اولیه كارشناسان بهداشت آنها را مورد بررسی قرار میدهند و فقط در صورت تایید توسط این کارشناسان، کاغذ اجازه ورود به مراحل نهایی تولید را خواهد داشت.
- در اولین مرحله، پوشال و الیاف مورد نظر برای ساخت کاغذ به خمیر تبدیل میشود.
- سپس سه لايهی خمير توليد و با هم ادغام ميشوند.
- اين سه لايهی خمير به طور خودكار به قسمت خشك كن انتقال داده شده و خشك ميشوند.
- بعد از خشك شدن، دو لايهی روكش به آنها اضافه ميشود. اين لايهها توسط چسب نشاسته استاندارد روي مقواي خشك شده ميچسبند. اين روكشها نقش محافظ مواد ميكروبي و شيميايي را بازي ميكنند.
- در بعضي موارد، از تركيباتي نظير پلي وينيل استات و پلي وينيل الكل به منظور كاهش چسبندگي آلودگيهاي ميكروبي استفاده ميشود.
- در انتها اين مقواها برش داده ميشوند و به صورت ورقههاي بزرگ به قسمت دايكات فرستاده ميشوند و در این بخش، بنا بر سفارش، براي ساخت جعبهی شيريني، كيك و خوراكيهاي ديگر مورد استفاده قرار ميگيرند.
شایان ذکر است که مقواهاي بهداشتي قبل از استفاده، توسط مواد ضدعفوني مخصوص از آلودگيها پاك ميشوند.
بیشتر بخوانید: گرید مواد شیمیایی
مشخصات مقواي بهداشتي
به طور کلی مقواها و كاغذها دو نوع (بهداشتي يا غير بهداشتي) هستند. در ادامه تفاوت مقواهای بهداشتی و غیر بهداشتي را بررسی مینماییم:
مقواهای بهداشتی ویژگیهای زیر را دارا هستند:
- از كاغذهاي باطلهی تميز توليد ميشوند.
- در توليد آنها از مواد ضد عفوني مخصوص استفاده ميشود.
- داراي روكش مخصوص بهداشتي هستند.
- اين مقواها ارتباط مستقيم با غذا ندارند.
- براي اتصال لايههاي اين مقواها از چسبهاي مخصوص و استاندارد استفاده ميشود.
براي بستهبندي انواع غذاها و داروها مانند پيتزا و انواع غذاهاي آماده، شيرينيها و داروها به هيچ عنوان نبايد از مقواهاي معمولي استفاده شود و فقط بايد مقواهايي را كه توسط سازمان بهداشت با رعايت استاندادهاي بهداشتي تهيه شدهاند، مورد استفاده قرار داد.
كاغذ مومي
اين كاغذ شبيه به كاغذ پوستي است اما دو طرف آن روغني میباشد و براي بستهبندي مواد غذايي مانند مرغ، گوشت، ساندويچ و … به کار میرود.
كاغذ پي وي سي
اين نوع كاغذ هم كه امروزه در ساخت كارتهاي دعوت کاربرد دارد، به دليل استفاده از پلاستيك در ساختار آن، كاملاً ضد آب است و نوع پشت چسبدار آن براي تهيهی برچسب مورد استفاده قرار ميگيرد.
كاغذهاي صنعتي براي مصارف الكترونيكي
كاغذ الكترونيكي يك فنآوري جديد است كه در آن بهجاي كاغذ معمولي و جوهر، از نوعي صفحهی نمايش و منبع نور دهنده، استفاده میشود.
مواد اوليه تهيه كاغذ
تهیهی کاغذ یک فرآیند پیچیده و شامل استفاده از مواد اولیهی مختلف است. مواد اولیه اصلی برای تهیه کاغذ عبارتند از:
چوب
چوب یکی از مهمترین مواد اولیه برای تهیه کاغذ است. برای تولید کاغذ، چوبهای درختان نرمتن و سختتن مورد استفاده قرار میگیرند. معمولاً در این راستا از درختانی مانند صنوبر، کاج، بلوط و اکالیپتوس برای تهیه کاغذ استفاده میشود.
مقوا و کاغذ بازیافتی
استفاده از مواد بازیافتی در تهیه کاغذ، به منظور حفظ محیط زیست و کاهش استفاده از منابع طبیعی، بسیار مهم است. کاغذهای بازیافتی از کاغذهای استفاده شده قبلی تولید و موجب کاهش بار محیطی مرتبط با تهیه کاغذ تازه، خواهند شد. از جمله مهمترین کاغذهای بازیافتی کاغذ تست لاینر یا کاغذ لاینر است.
آب
آب یک عنصر بسیار مهم در فرآیند تهیه کاغذ است و برای مخلوط کردن مواد اولیه و تشکیل پالپ کاغذ استفاده میشود.
مواد شیمیایی
برخی مواد شیمیایی نیز در فرآیند تهیه کاغذ مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال، مواد حفظ کننده بهمنظور جلوگیری از ترک خوردن کاغذ و مواد سفیدکننده برای بهبود رنگ کاغذ، استفاده میشوند.
بهطور کلی مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیند تهیهی کاغذ عبارتند از:
- مواد حفظ کننده: موادی مانند سولفیت سدیم و هیدروژن پراکسید برای حفظ کاغذ در برابر ترک خوردگی و فساد مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد باعث تثبیت و استحکامبخشی به الیاف کاغذ میشوند.
- مواد سفیدکننده: موادی مانند کلرین، کلرید دیاکسید و پروکسید هیدروژن برای سفید نمودن و بهبود رنگ کاغذ مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد باعث از بین بردن رنگهای زاید و بهبود روشنایی و کیفیت کاغذ میشوند.
- مواد رنگزا: برای ایجاد رنگ و طرح در کاغذ، مواد رنگزایی مانند رنگهای آلی و آزوئیک استفاده میشوند. این مواد موجب ایجاد طیف رنگی متنوع در کاغذ شده و به صورت پایدار در آن حفظ خواهند شد.
شایان ذکر است استفاده از مواد شیمیایی در فرآیند تهیه کاغذ باید با رعایت استانداردها و دستورالعملهای بهداشتی صورت گیرد تا به محیط زیست و سلامتی افراد آسیبی وارد نشود. صنعتگران فعال در صنایع مرتبط با چوب و کاغذ همواره در تلاش هستند تا با بهینهسازی استفاده از مواد شیمیایی و بهکارگیری فناوریهای پاک و پایدار، در راستای به حداقل رساندن اثرات منفی روی محیط زیست، گامی بردارند.
این مواد اولیه، پس از طی نمودن مراحلی مانند خرد کردن، تجزیه و تفکیک الیاف چوب، تهیهی پالپ، تشکیل و خشک کردن کاغذ، در نهایت تبدیل به کاغذ میشوند.
مهم است بدانید که تهیه کاغذ به صورت صنعتی و در مقیاس بزرگ صورت میگیرد و به منظور حفظ محیط زیست و کاهش تقاضا برای استفاده از منابع طبیعی، استفاده از کاغذهای بازیافتی و کاهش مصرف کاغذ تا جای ممکن، توصیه میشود.
مراحل ساختن كاغذ در كارخانه
ساختن کاغذ در پنج مرحله صورت میگیرد:
تبديل چوب به قطعات ريز
با استفاده از ماشین پوستکنی و دستگاه تولید تراشه و عبور تراشهها از الکهای مخصوص، الیاف و تراشه ها خرد میشوند و آماده پخت میگردند.
پختن چوب و توليد خمير
این مرحله ممکن است از طریق مکانیکی یعنی فقط توسط بخار آب جوش، تحت فشار عمل پخت صورت گیرد. این کار برای تولید مقواها و کاغذهای ارزان و گاهی پختن توسط مواد شیمیایی، صورت میگیرد که در این صورت از مواد شیمیایی نظیر هیدروکسید سدیم یا سولفیت هیدروژن کلسیم یا سولفیت سدیم به همراه کربنات سدیم تخت فشار استفاده میشود. در این روش از خمیر قهوهای رنگ حاصل در تهیه کارتن و کاغذ کاهی استفاده خواهد شد.
اعمال شيميايي (رنگ زدايي)
اين مرحله خود شامل دو زيرمرحله است:
- كلر زني: طي اين عمل، خمير به مدت يك ساعت در دماي 25 تا 45 درجهی سانتيگراد و PHاسیدی 2 قرار ميگيرد. خمير در اين مدت، به صورت محلول در ميآيد و در مقدار آن از 3 تا 15 درصد، تغيير ايجاد ميشود.
- رنگزدايي: توسط محلول 3 درصد هيپوكلريت سديم، دي اكسيد كلر، پر اكسيد هيدروپن، اوزون و … در PH قلیایی 9 الی 10 انجام ميگيرد و اين كار به منظور اكسيد شدن ليگنين است و سلولز نبايد تحت تاثير عوامل شيميايي قرار گيرد.
خشك كردن خمير كاغذ
در اين مرحله، خمير كاغذ از توريهاي داراي سوراخهاي 2 تا 3 ميليمتری عبور داده ميشود تا آب خود را از دست بدهد. در مرحله خشک کردن، خمير تحت فشار قرار ميگيرد تا باقيمانده آب از آن خارج شود.
پرس كردن، برش زدن و بسته بندي
در اين بخش، خمير خشك شده از ميان غلتكهاي مخصوص ميگذرد و توسط دستگاه برش در اندازههاي مورد نياز بازار مصرف، برش داده و بستهبندي ميشود.
انواع كاغذ و مقواي مصرفي در چاپ
انواع کاغذ و مقوا به صورت گستردهای در صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرند. هر نوع کاغذ و مقوای مصرفی، دارای ویژگیها و کاربردهای خاص خود است بنابراین در انتخاب مواد مصرفی برای چاپ، بایستی نیازهای خاص را در نظر بگیرید تا بهترین نتیجه را کسب نمایید.
در ادامه به برخی از انواع رایج کاغذ و مقواهای مصرفی در چاپ اشاره میکنیم:
کاغذ گلاسه (Coated Paper)
این نوع کاغذ دارای لایهای از پوشش سطحی است که آن را صاف و براق میکند. کاغذ گلاسه عموماً برای چاپ کاتالوگها، بروشورها، کارت ویزیت و محصولات تبلیغاتی دیگر استفاده میشود. این کاغذ برای چاپ تصاویر با کیفیت و رنگهای زنده و شفاف مناسب خواهد بود.
از دیگر مزایای کاغذ گلاسه میتوان به نرمی و صافی سطح آن اشاره کرد که باعث ایجاد تماس نرم و لطیف با دستان استفادهکننده از این نوع کاغذها، میشود. همچنین، کاغذ گلاسه از دو طرف قابل چاپ است که این ویژگی امکان استفاده بهینه از ظرفیت چاپ را فراهم میکند.
اگر تصمیم دارید تا بروشور یا کارت ویزیت چاپ کنید، کاغذ گلاسه میتواند به شما کمک کند تا به محصولاتی با جذابیت بیشتر و رنگهای زندهتر دست یابید. امکانات چاپ پیشرفته و تکنولوژیهای روز در صنعت چاپ، امکان استفاده از کاغذ گلاسه را برای تبلیغات چاپی حرفهای، فراهم کرده است.
کاغذ برگردان (Recycled Paper)
این نوع کاغذ از الیاف کاغذ قابل بازیافت تهیه میشود. استفاده از کاغذ برگردان موجب کاهش نیاز به استفاده از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست خواهد شد و بهطور کلی معمولاً بهمنظور چاپ متون در مجلات و کتابها مورد استفاده قرار میگیرد.
کاغذ برگردان اغلب در چاپ دفترچهها، روزنامهها، کاتالوگها، بروشورها و مدارک دو طرفه، مورد استفاده قرار میگیرد. از طریق این نوع کاغذ، میتوان روی صفحه جلو و عقب یک برگه، عملیات چاپ را انجام داد که این امر منجر به کاهش مصرف کاغذ و صرفهجویی در هزینههای چاپ میشود.
مزیت مهم کاغذ برگردان، در کیفیت چاپ دو طرفهی آن است. این نوع کاغذ، به دلیل ویژگیهای خاص خود (مانند ضخامت، جوهرپذیری و عدم نفوذ جوهر به صفحه مقابل)، برای چاپ دو طرفه با کیفیت بالا مناسب خواهد بود. همچنین، کاغذ برگردان دارای استحکام و مقاومت بالا است و در هنگام استفاده و مراحل پرینت با خمش مواجه نخواهد شد.
بنابراین، با استفاده از کاغذ برگردان، میتوان به طور بهینه از فضای چاپ استفاده کرد و نیاز به صفحات بیشتر را کاهش داد.
کاغذ نشریهای (Newsprint Paper)
این نوع کاغذ اغلب برای چاپ روزنامهها و مجلات استفاده میشود. کاغذ نشریهای معمولاً با مشخصههایی مانند وزن سبک، ضخامت کم و بافت باز شناخته میشود. این کاغذ به خاطر مقرونبهصرفه بودن و قابلیت چاپ روی آن به صورت جمعی، طرفداران بسیاری دارد.
کاغذ نشریهای به دلیل کیفیت بالا و خصوصیات منحصربهفردش، به چاپ تصاویر با وضوح مناسب با رنگهای زنده و جزئیات دقیق کمک مینماید. همچنین، این نوع کاغذ از تکنیکهای چاپ پیشرفته و روشهای خاصی مانند چاپ رنگی و براق استفاده میکند که باعث افزایش جذابیت محتواهای چاپ شده میشود.
کاغذ متالیک (Metallic Paper)
این نوع کاغذ دارای پوشش متالیک رنگارنگ است که به آن ظاهری براق میبخشد. کاغذ متالیک برای چاپ کارتهای تبریک، دعوتنامهها، بستهبندیهای فاخر و محصولات تبلیغاتی ویژه، مورد استفاده قرار می گیرد.
مقوای چاپ (Cardstock)
مقوای چاپ یک نوع کاغذ سخت و ضخیم است که به عنوان پایه برای چاپ کارتهای ویزیت، کارتهای تبریک، بروشورها و سایر محصولات چاپی استفاده میشود. مقوای چاپ برخلاف دیگر انواع کاغذ، سختتر و پایدارتر است.
این نوع کاغذ به دلیل ضخامت و سختی خود، قابلیت پذیرش عملیات چاپ و دیگر فرآیندهای پس از چاپ را داراست. همچنین، مقوای چاپ قابلیت جوهرپذیری و پوشش جوهر را به خوبی دارد و بهطور کلی برای چاپ با کیفیت بالا مناسب خواهد بود.
استفاده از مقوای چاپ به عنوان پشتیبان در تولید محصولات چاپی باعث میشود که آنها بیشترین مقاومت را در برابر خمش، پاره شدن و پوسیدگی داشته باشند. بنابراین، مقوای چاپ به عنوان یک مادهی پشتیبان مقاوم و کارآمد، در صنایع چاپ و بستهبندی بسیار ارزشمند است.
ماشين كاغذسازي چگونه كار ميكند؟
ساختن كاغذ توسط ماشين كاغذسازي (Fourdrinier) ، توسط بخشهای زیر انجام میگیرد:
- هد باکس: خمیری که از پالپ چوب و الیاف بازیافتی مخصوصی تهیه میشود، در این بخش قرار میگیرد.
- توری: این بخش را به نام «میز یا سیم Fourdrinier» مینامند. در این قسمت، آب خمیر گرفته میشود و خمیر با خشک شدن شکل میگیرد.
- جعبههای مکش: توسط این بخش، تمامی آب کاغذ گرفته میشود.
- Dandy roll: این بخش از سيلندر بزرگی تشکیل میشود که بافت، چاپ و الگوسازی کاغذ را انجام میدهد. در اين قسمت، الياف كاغذ توسط سيلندر، تحت فشار قرار داده شده و سطح آن كاملاً صاف ميشود.
- کمربند نمدی: در این قسمت، کاغذها روی غلتکی قرار داده میشوند تا رطوبت خود را از دست بدهند.
- خشک کن: اين بخش از غلتك نمدي و خشككنهاي گرم تشكيل ميشود كه كاغذ را با جلو و عقب كشيدن، خشك ميكنند.
- Calender: در اين بخش يكسان بودن ضخامت كاغذ در همهی قسمتهاي آن، توسط يك غلتك نرم انجام ميشود.
- رول كاغذ: اين بخش از دستگاه كاغذ سازي، رول كردن كاغذ را به عهده دارد.